Droger är ett gift

Det första man måste förstå när det gäller kroppen är att den vill överleva och må bra.

När det händer dåliga saker med kroppen som t.ex. att den skadar sig, blir förgiftad eller att den får besök av farliga virus och bakterier kommer kroppen att försvara sig på olika sätt.

För kroppen är droger ett gift!

Kroppen bryr sig inte om vilken typ av drog det är utan det är mängden och styrkan på drogen som avgör hur den reagerar.

Det är så att kroppen går igenom tre steg beroende på styrkan och mängden av giftet eller drogen:

Steg 1: En liten mängd droger stimulerar och gör personen piggare.

Detta för att kroppens första reaktion på gift är att bli av med det så snabbt som möjligt.

Nu går hela kroppen upp i varv och arbetar för fullt med att bryta ner giftet, hjärtat slår snabbare, blodcirkulationen ökar, kroppen blir varmare och giftet avlägsnas bl a via huden genom svettning.

Svettning är ett av sätten som kroppen kan göra sig av med gifter – andra sätt är genom urin och avföring.

Ni kanske har sett att när människor börja dricka förändras de och blir mer aktiva, snackar mer, dansar och springer mycket på toaletten.

Steg 2: En större mängd droger gör personen slö, lugn och långsam.

För att förklara detta enkelt kan man säga att kroppen har använt stora mängder energi under steg 1 för att bli av med giftet och måste nu snåla med den energi som finns kvar i sitt försök att överleva.

Det innebär att kroppen nu drar ner på tempot och använder den energi som finns kvar så att lever och njurar kan fortsätta att rena blodet från giftet.

Här kan man se påverkade personer som sitter och ler fånigt, går vingligt och långsamt, sluddrar och gärna hänger på andra och det skall snackas ut.

Det sista stället kroppen tar energi ifrån är magen eftersom i vanliga fall får kroppen sin energi från näringen i maten genom matsmältningen.

Nu är kroppen är fullt upptagen med att göra sig av med gifterna och har inte tillräckligt med kraft för att smälta maten – så kroppen tömmer nu magsäcken så att den kan använda all energi för att bryta ner giftet/drogerna. Man kräks!

Detta händer inte alltid men om det händer blir det här, mellan steg 2 och steg 3.

Steg 3: Personen somnar eller blir medvetslös.

Om giftet/drogen är för stark eller om man fortsätter att ta mer måste kroppen stoppa intaget vilket leder till att personen somnar eller blir medvetslös.

Det är kroppens sista försök att överleva. (Jag tror ingen av er har sett någon som sover och dricker samtidigt.)

Nu när personen sover använder kroppen sin energin till att fortsätta bryta ner giftet/drogen.

Hade giftet varit för starkt hade nästa steg varit att personen hade dött i en överdos vilket innebär att kroppen slutar fungera.

Kroppen reagerar så här på alla droger/gifter och det spelar ingen roll om det är kaffe, alkohol, narkotika, arsenik eller thinner.

Ni kan läsa mer om ett annat sätt som kroppen gör sig av med giftet från blodet under rubriken – Droger lagras i kroppen.

Mer information – Vad är droger egentligen?