Vad är ett drogberoende?

Det finns både ett fysiskt (kroppsligt) och ett mentalt beroende som gör att missbrukaren hela tiden vill ha mer droger.

1. Kroppsligt beroende av droger

Ett kroppsligt beroende innebär att kroppen vant sig vid drogen och skapat ett behov av den.

2. Mentalt beroende av droger

Ett mentalt beroende innebär att personen inte kan sluta tänka på droger.

Kroppens reaktion på droger

När kroppen får i sig droger så bygger den upp en tolerans.

Det innebär att den vänjer sig vid drogen och att missbrukaren måste ta större och större mängder av drogen för att känna effekten.

Vi kan ta ett exempel med alkohol:

Alkohol är en drog och som andra droger så förgiftar den kroppen i förstora mängder. Man kan känna sig sjuk och trött efter att ha druckit alkohol därför att alkoholen förbränner stora mängder vitaminer i kroppen. Detta är anledningen till att man får en baksmälla.

Kroppen behöver näring och vitaminer för att hålla sig frisk och vid liv. För lite näring gör att man känner sig trött och blir lättare sjuk. När man väl blivit sjuk tar det längre tid att bli frisk.

Varje gång som man tar droger bränner kroppen vitaminer och mineraler.

En missbrukare kan få väldigt ont i kroppen när drogerna går ur och kan känna mer smärta än innan – få ångest, frossa och darrningar. Detta händer eftersom kroppen inte längre fungerar utan droger och behöver tid för att börja fungera normalt igen – denna gång utan droger. Det kallas abstinens och kan vara väldigt jobbigt. Abstinensen försvinner efterhand som kroppen börjar fungera mer och mer normalt.

Mentala reaktioner på droger

Man kan säga att ett mentalt beroende av droger innebär att missbrukaren inte kan sluta tänka på droger.

Här kommer ett litet exempel på hur det skulle kunna vara:

Har ni någon gång köpt massor av läsk, godis och chips och satt er framför TVn för att se en bra film?

Ni börjar äta allt vad ni orkar och godiset är nästan slut innan filmen börjar. En liten känsla av illamående smyger sig på men ni äter ändå lite till.

Nu är ni proppmätta, sätter bort godisskålen och säger till er själva: ”Nä, nu får det räcka. Jag orkar inte mer. Jag är nöjd, mätt och på gränsen till illamående.”

Trots detta, så letar ni runt i skålen och skall bara ha en godis till. Kroppen är mätt och vill inte ha mer. Men ni kan inte sluta att tänka på godiset.

Fattar ni exemplet?

Det är likadant med droger – man kan inte sluta att tänka på dem vid ett mentalt beroende.

Kickar av droger

En person använder droger för att han vill må bättre än nu. Han kan tillfälligt bli av med oönskade känslor och smärtor med drogernas hjälp. Han kan även känna sig starkare och får bättre självförtroende m.m.

Drogtillverkarna vet detta och därför görs drogerna starkare för att skapa en större kick snabbare. Detta för att personen skall fastna så snabbt som möjligt i ett drogmissbruk.

När drogen går ur kroppen kommer smärtorna och de oönskade känslorna tillbaka – fast starkare än innan.

Här är ett exempel:

En person känner sig väldigt nervös och har problem med att slappna av på fester. Han tar droger för att tillfälligt ”lösa” sitt problem så han kan slappna av.
När drogen slutar verka kommer känslan av nervositet att vara ännu större än innan och han behöver ta mer droger för att kunna slappna av.

Till slut kan han bli beroende vilket kan ta olika lång tid för olika människor.

Mer information – Vad är droger egentligen?