Alex Breeze på uppdrag i Nya Zeeland!

Alex Breeze, I SAY NO DRUGS, på uppdrag i Nya Zeeland. Fin utsikt över landskapet.

Alex Breeze, drogföreläsare för I SAY NO DRUGS, har nyligen varit på uppdrag i sitt gamla hemland: Nya Zeeland.

Här berättar Alex med sina egna ord om detta äventyr:

”Allt började med att jag fick en förfrågan att komma ner till mitt gamla hemland och hjälpa till med att visa ledarna för Maori (ursprungsbefolkningen) hur vi håller drogföreläsningar.

Efter ett flyg på ca 26 timmar så var jag framme och drog igång direkt. Först besökte vi polisen i Auckland och visade upp hur vi jobbar.

Sedan var det dags för en fem timmars bilresa till Waitangi, vilket är platsen där man skrev fredsavtalet mellan Maori och Britterna år 1840. Där var vi inbjudna som hedersgäst på deras Marae. Marae är en helig samlingsplats för Maori-folket där de har ritualer, stammöten mm.

Där höll vi ett föredrag för 15 stycken höga Maori ledare (både kvinnor och män). De gillade drogföreläsningen väldigt mycket. Dels för det sätt vi gör det på och för att droger är ett väldigt stort problem bland den yngre Maori populationen.

De ville direkt boka in oss för deras Waitangiday (nationaldag på Nya Zeeland) som har ca 10 000 besökare under tre dagar. Detta skall vi försöka planera in i framtiden.

Dag 2 fick jag chansen att äta den smaskigaste glassen jag någonsin ätit ihop med Matt, som var den som planerade hela min tur i Nya Zeeland. Sedan mötte vi ambulans och polis igen för att berätta om vårt jobb.

Dag 3 flög vi till sydön för att träffa Blackpower, vilket är ett Maoris MC-gäng. Trots sin rätt stökiga bakgrund så har de börjat ta avstånd från narkotikan och då speciellt meta-amfetamin (christalmeath). Detta på grund av att drogerna har drabbat dem och deras familjer hårt.

Vi bodde hemma hos ledaren och satt uppe hela natten och pratade med olika familjer om situationen och hur vi kan hjälpa till med våra drogutbildningar. De fick även se delar av drogföreläsningen. Det var en otrolig upplevelse att få komma in i deras hem och liv och kunna ge tips och råd, som gjorde att de faktiskt kunde se en lösning.

Efter fyra fullspäckade dagar var det bara att hoppa på flyget hem till Sverige, för det fanns en massa drogföreläsningar inbokade hemma som skulle hållas.

Det var en extremt givande resa tillbaka till mitt gamla hemland, som jag inte besökt sedan 1981. Ända sedan jag började föreläsa om droger var mitt största mål att få åka tillbaka och föreläsa för Maori-folket.”

Kontakta gärna Alex Breeze eller få mer info om våra drogföreläsningar.

Foton från I SAY NO DRUGS på Nya Zeeland